Hoe schrijf je een meta beschrijving voor SEO?

Het schrijven van goede metabeschrijvingen is belangrijk voor de SEO van je website. Ze verschijnen namelijk op de zoekmachine resultaten pagina (SERP). Daarom schrijf je een meta description om mensen te verleiden op je site te klikken, zodat je meer verkeer en conversies kunt genereren. Deze blogpost van SEOcademy deelt enkele tips die je zullen helpen een geoptimaliseerde meta beschrijving te schrijven!

Wat is een meta beschrijving?

Een meta beschrijving is een kort stukje tekst van 155 tekens dat beschrijft waar een webpagina over gaat. Meta beschrijvingen worden door Google en andere zoekmachines gebruikt om op de SERP te verschijnen als een korte samenvatting van de website. Een paginatitel staat boven deze beschrijving.

Voorbeeld van een metadescription in Google
Voorbeeld van een meta beschrijving in Google van SEOcademy.

Wat zet je in een metabeschrijving?

Als je metabeschrijvingen voor je site schrijft, wil je er relevante trefwoorden en zinnen in zetten, zonder dat ze spammy of onnatuurlijk klinken. Het is ook goed gebruik om dihtbij de maximale 155 tekens op te gebruiken – zo toont Google meer tekst op de eigenlijke SERP (wat het doorklikpercentage verhoogt). 

Waarom zijn metabeschrijvingen belangrijk?

Metabeschrijvingen zijn belangrijk omdat ze kunnen helpen je click-through rate (CTR) te verbeteren. Als het gaat om het verbeteren van je CTR, kan een goed geschreven meta beschrijving het verschil maken. Een goede metabeschrijving verleidt gebruikers om naar je site door te klikken, terwijl een slechte hen ervan kan weerhouden dat te doen. 

Gebruiken zoekmachines altijd mijn meta beschrijving?

Nee, niet altijd. Meta beschrijvingen zijn één factor die zoekmachines gebruiken om de resultaten van een zoekopdracht te bepalen, maar ze zijn niet de enige factor. 

Metabeschrijvingen zijn belangrijk omdat ze je in staat stellen invloed uit te oefenen op de manier waarop je pagina in zoekmachine resultaten pagina’s (SERPs) wordt weergegeven. Als iemand zoekt naar een term die met je pagina te maken heeft, kan de meta beschrijving hem helpen beslissen of je pagina de moeite van het bezoeken waard is of niet. Als je meta beschrijving goed geschreven en verleidelijk is, kan ze mensen aanmoedigen om vanuit de SERP door te klikken naar je pagina.

Bedenk echter dat metabeschrijvingen niet door alle zoekmachines gebruikt worden en dat ze voor sommige zoekopdrachten misschien helemaal niet gebruikt worden. Google overschrijft namelijk geregeld je eigen metabeschrijving! Bovendien, als een zoekmachine bot moeite heeft met het crawlen van je pagina, kan hij de meta beschrijving negeren. 

Waar zet ik mijn meta beschrijving in WordPress?

Je metabeschrijving moet verschijnen in het veld “Description” van je Yoast SEO plugin. Dit is de plaats waar je je metabeschrijving invoert voor elke post of pagina op je website. Je kunt ook Rank Math SEO Plug-in gebruiken. Bij SEOcademy gebruiken we Rank Math omdat het geweldig is!

Helpen meta beschrijvingen mijn SEO?

Meta beschrijvingen hebben een indirect effect op de SEO van je website. Ja, dat is juist. Meta beschrijvingen zijn géén directe ranking factor voor zoekmachines! Maar als veel mensen op je CTR-geoptimaliseerd resultaat klikken, vergroot je je kansen om hoger in Google te komen. Dus dat is het indirecte effect!

Desondanks zijn metabeschrijvingen nog steeds een belangrijk onderdeel van SEO. Ze helpen je op te vallen in de zoekresultaten en kunnen mensen overhalen door te klikken naar je website!

SEO-tips om beter te schrijven

Hier zijn een paar tips voor het schrijven van effectieve metabeschrijvingen:

  • Houd ze beknopt: Metabeschrijvingen moeten ongeveer 155-160 tekens lang zijn. Langer dan dat en ze kunnen afgekapt worden in de zoekresultaten.
  • Schrijf overtuigende teksten: Gebruik sterke werkwoorden en pakkende zinnen om gebruikers aan te moedigen door te klikken naar je site.
  • Vertel gebruikers wat ze op je pagina kunnen verwachten: Als je bijvoorbeeld een huwelijksfotograaf bent, vermeld dan enkele van de diensten die je aanbiedt op je meta description tag. Zo krijgen potentiële klanten een beter idee van wat je doet en of

Volg een SEO cursus om betere metabeschrijvingen te schrijven

Onze SEO cursussen zijn de beste manier om SEO te leren en om meta beschrijvingen te schrijven. We leren je hoe je meta beschrijvingen schrijft, waarom ze belangrijk zijn en welke zoekwoorden je erin kunt verwerken. Onze SEO cursussen kunnen je helpen hoger in Google te komen! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *